Η στήλη έχει δημιουργηθεί για να δίνει απαντήσεις σε εύλογες απορίες σχετικές με θέματα Αθλητιατρικής και προϊόντων αθλητικής διατροφής. Για αντικειμενικούς λόγους,αλλά και για τη διατήρηση του επιστημονικού της χαρακτήρα δεν μπορεί να κάνει διαγνώσεις εξ΄ αποστάσεως.Οι απάντησεις δίνονται απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

Ονομάζομαι Μιχαήλ και είμαι 16 ετών. Ασχολούμαι με το bodybuilding εδώ και 6 μήνες. Πριν 2 εβδομάδες έπαθα ένα σπειροειδές κάταγμα στο δεξί μου χέρι μετά από μπραντ-ντε-φερ. Οι γιατροί μου παν ότι δεν χρειάζεται χειρουργείο και έτσι μου έβαλαν νάρθηκα και είπαν ότι θα το χω 1,5 μήνα!. Όλους αυτούς τους 6 μήνες έπαιρνα πρωτεΐνη όγκου, κρεατίνη, αμινοξέα, και για λίγο καιρό είχα κάνει χρήση Leukic και Gakic .Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Ο μυϊκός όγκος που απέκτησα θα χαθεί; Ιδίως στο χέρι που έχω γύψο έχω  ακούσει κάτι τρελά από φίλους ότι μπορεί να μείνει μόνο κόκαλο!! Αληθεύει;Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό μπορεί να αφήσει κανένα κουσούρι με αποτέλεσμα να μην μπορώ στην συνέχεια να γυμναστώ καλά.Όλον αυτό το καιρό που θα κάθομαι κάνει να παίρνω έστω και απλή πρωτεΐνη η δεν θα ωφελήσει

Ο μυϊκός όγκος, μετά από ενάμισι μήνα ακινησίας, θα ελαττωθεί πάρα πολύ. Το διάστημα που δεν γυμνάζεσαι δεν έχει νόημα να παίρνεις πρωτεΐνες. Το αν θα σου αφήσει πρόβλημα μπορεί να το εκτιμήσει μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί (αναλόγως του πόσο καλά θα πωρωθεί το κάταγμα).   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

"ΕΧΩ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΩ ΠΡΩΤΕΙΝΗ Ή ΚΡΕΑΤΙΝΗ ;"

Ε: Μετά από τις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος που έκανα, (25/2/2016) τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά. Σήμερα έκανα και προληπτικά εξετάσεις άνω κοιλίας, συκώτι, νεφρά κλπ. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχω πέτρα στη χολή 9 χιλιοστά. Δεν είχα κάποιο σύμπτωμα με πόνους έως τώρα, δεν είχα πέτρα στις προηγούμενες εξετάσεις )06/02/2013). Μπορώ να πάρω συμπλήρωμα πρωτεΐνης ή συμπλήρωμα κρεατίνης μετά το γυμναστήριο; Γυμνάζομαι 10 χρόνια σε βάρη και kiκ μποξ, δυο φορές το χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια έπαιρνα τα παραπάνω συμπληρώματα. Μπορώ να συνεχίσω να τα παίρνω ή θα έχω μεγαλύτερο πρόβλημα; Υ.Γ. Έχω στίγμα και σύνδρομο ζίλμπερ.

Α: Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ή κρεατίνης.

Δεν έχουν σχέση με πέτρες στη χολή. Αυτό δε σημαίνει ότι οι πέτρες δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά αν γίνει δε θα είναι λόγω των συμπληρωμάτων.

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπεδικό -Χειρουργό, Αθλητίατρο,

ATLS provide


CLA

Ποια είναι η γνώμη σας για το CLA; Πιστεύετε ότι κάνει να χρησιμοποιείται από ένα άτομο 17 χρονών;

Ναι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

CLA ΣΤΟΝ ΟΓΚΟ

Κατά τη γνώμη σας πιστεύετε ότι το cla θα βοηθούσε στην περίοδο όγκου απ την άποψη ότι δεν θα επέτρεπε την επιπλέον συσσώρευση λίπους;

Ναι, άλλωστε έχει και μία μικρή αναβολική δράση. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

CPK ΚΑΙ ΦΕΡΙΤΙΝΗ

Είμαι 23 ετών και ζυγίζω 87 κιλά με ύψος 1,81.Τις προάλλες έκανα αιματολογικές εξετάσεις και από τις απαντήσεις που πήρα βρέθηκε η CPK και η φεριτίνη αυξημένη πάνω από τις φυσιολογικές τιμές. Χρησιμοποιώ αυτό τον καιρό συμπληρώματα (Νano Vapor της muscletech) και τα πηγαίνω πολύ καλά. Θέλω όμως να μου πείτε αν οι αυξήσεις στο CPK & φεριτίνη προκαλούνται και από τα συμπληρώματα.

Όχι τα συμπληρώματα δεν αυξάνουν αυτές τις τιμές. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.    

G6PD KAI ΣΤΙΓΜΑ ΜΑΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Η ερώτησή μου είναι εάν εγώ που έχω το παραπάνω πρόβλημα υγείας κάνει να παίρνω κρεατίνη, πρωτεΐνη και αμινοξέα.

Ναι κάνει.   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.    

ΑΕΡΟΒΙΑ

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι μέγιστοι παλμοί της καρδιάς είναι 220 μείον την ηλικία μας, θα ήθελα να ρωτήσω ποιό ποσοστό των καρδιακών παλμών είναι το ιδανικό για καύση λίπους, καθώς και μετά από πόση περίπου ώρα;

Το 70 με 75% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού είναι το ιδανικό για την απώλεια λίπους. Λίπος καίει συνεχώς ο οργανισμός, ακόμα και στον ύπνο. Όσο περισσότερο μείνει κανείς στους ιδανικούς παλμούς, τόσο περισσότερο θα κάψει.   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.   .

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Ο άντρας μου προσπαθεί εδώ και κάτι μήνες να μπει σε κύκλο με λήψη αναβολικών αλλά κάθε φορά που αρχίζει εμφανίζει οξεία αμυγδαλίτιδα και υψηλό πυρετό. Έχει ιστορικό με τις αμυγδαλές του. Θ ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν παίζει ρόλο το ότι μπαίνει σε θεραπεία με το πρόβλημα που εμφανίζεται η είναι τυχαίο;

Αν έχει συμβεί παραπάνω από 1-2 φορές προφανώς και δεν είναι τυχαίο !  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΝΙΟΥΣΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Είμαι 42 ετών. Με υπερηχογράφημα διαγνώστηκε ανεύρυσμα ανιούσης αορτής περίπου 44.5. Επιτρέπεται η γυμναστική με αντιστάσεις (βάρη η λάστιχα) καθώς και ο διάδρομος; Η πίεση είναι κανονική καθώς και οι αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις. Επιτρέπεται η λήψη κρεατίνης, αν ναι τι ασκήσεις να αποφύγω;

Η κρεατίνη δεν έχει σχέση. Η γυμναστική επιτρέπεται καθώς και ο διάδρομος. Αλλά αυτές είναι ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις στο γιατρό που ζήτησε το υπερηχογράφημα, διότι προφανώς το ζήτησε για κάποιο λόγο.   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά (την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish " 

ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Εδώ και 20 μέρες έχω ξεκινήσει να κάνω αντιθρομβωτικές ενέσεις στην κοιλιά λόγω μιας μικροεπέμβασης και θα συνεχίσω για ένα μήνα ακόμα. Θέλω να ξεκινήσω να γυμνάζομαι πάλι και θέλω να πάρω το Muscle stack της All Star. Μπορώ να πάρω συμπληρώματα η θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα λόγω των ενέσεων;

Συνήθως οι "μικροεπεμβάσεις" δεν χρειάζονται αντιθρομβωτικές ενέσεις. Εξαρτάται βεβαίως και από παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα κλπ. Αν τα πράγματα είναι τόσο "σοβαρά" ώστε να χρειάζεσαι τις ενέσεις δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτεσαι να κάνεις γυμναστική και να πάρεις και συμπληρώματα.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ

Το Νano Vapor σε κάψουλες αυξάνει τα επίπεδα κρεατινίνης; Για πόσο καιρό μπορεί να επηρεάσει η λήψη της Νitro Τech τα επίπεδα της κρεατινίνης; Τι χρειάζεται για να πέσουν τα επίπεδά της;

Το μόνο συμπλήρωμα που αυξάνει τα επίπεδα της κρεατινίνης είναι η κρεατίνη. Αυτή η αύξηση πάντως είναι πλασματική (ψεύτικη). Αν παίρνεις συμπληρώματα που δεν έχουν καθόλου κρεατίνη και παρόλα αυτά η κρεατινίνη αυξάνει, κάτι άλλο συμβαίνει και πρέπει να το κοιτάξεις. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ / ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΖΥΜΟΥ G6PD / ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Είμαι 25 ετών, στα 12 το υπουργείο υγείας μου χορηγούσε αυξητική ορμόνη λόγω ελλείψεως (.ύψος). \'Έχω έλλειψη ενζύμου G6PD. Πριν δέκα χρόνια έπαιρνα χάπια για τον θυρεοειδή. Παρατηρώ αντιπαράθεση σε κάποιους που λένε ότι η κρεατίνη για πολύ καιρό δεν κάνει καλό, Παλιά έπαιρνα Κρεατίνη CELL-TECH HARDCORE. Πριν πέντε μήνες έπαιρνα συμπληρώματα και διαπιστώνω σήμερα συνεχή (ρεψίματα) μετά το φαγητό. Τώρα σκέπτομαι να παραγγείλω πρωτεΐνη SIX STAR PROF.STRENGH MASS GAINER 2.8lbs- Κρεατίνη SIX STAR PROF.STRENGHT CREATINE powder 2.5lbs. Θα παρακαλούσα για  τις απαντήσεις σας σχετικά με τον οργανισμό μου...!!

Οι πρωτεΐνες και η κρεατίνη δεν θα σου δημιουργήσουν κανένα προβλημα υγείας. Οσον αφορά τα ρεψιματα, δεν είναι δυνατόν να έχουν σχέση με κατι που πηρες πριν πέντε μήνες.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

Είμαι 26 ετών και πριν 1,5 χρόνο έκανα ολική αφαίρεση θυρεοειδούς. Μέχρι τα 22 ήμουν πάντα 55 κιλά. Αυτή τη στιγμή είμαι 80 κιλά με ύψος 1,65. Μέχρι πριν 1,5 μήνα έπαιρνα Τ4 των 200. Από τότε έως και σήμερα παίρνω Τ4 των 100. Πριν ένα χρόνο είχα κάνει μια για ενάμιση μήνα από διατροφολόγο όπου έχασα 10 κιλά. Δεν τα έχω ξαναπάρει από τότε αλλά ο οργανισμός μου μπλόκαρε. Πως μπορώ να βοηθηθώ με λιποδιαλύτες και τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Από τη στιγμή που παίρνεις (και θα παίρνεις δια βίου) θυρορμόνη το ζήτημα του βάρους πρέπει να στο ρυθμίσει ο ενδοκρινολόγος που σε παρακολουθείΗ απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΧΟΛΗΣ

Είμαι 23 ετών, έχω πολύποδα και θα κάνω αφαίρεση χολής επειδή υπάρχουν έντονες ενοχλήσεις και στο στομάχι. Παίρνω Ζαντάκ και Λαπραζόλ. Μετά την αφαίρεση μπορώ να παίρνω κρεατίνη, νιτρικά κλπ.;

Όταν η πέψη σου επιστρέψει στο κανονικό και τρως όλες τις  τροφές που έτρωγες πριν χωρίς κανένα πρόβλημα, τότε  μπορείς.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ε: Έχω ρωτήσει αρκετούς γιατρούς για το θέμα με τα βάρη . Αυτό που μου αχούν πει είναι πως θα μου σταματήσουν την ανάπτυξη (είμαι 16 ετών) και θα μου αφήσουν χρόνια προβλήματα στην μέση. Θα ήθελα λοιπόν και την δική σας γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Όταν λέω βάρη εννοώ κάθε είδους άσκηση που περιλαμβάνει βάρη. π.χ. dead lifts, squats, bench presses, bicep curls και άλλα.

Α: Τίποτα από αυτά δεν ισχύει αν η προπόνηση γίνεται σωστά. Με σωστή δηλαδή τεχνική, χωρίς τραυματισμούς. Η αλήθεια είναι ότι ειδικώς για τα deadlifts και τα squats, πολύ συχνά η τεχνική είναι λάθος, ειδικώς αν κάποιος προσπαθεί να σηκώσει όλο και περισσότερα κιλά (ειδικώς σε μονές επαναλήψεις). Οπότε πρόβλημα στη μέση, σε ανθρώπους που κάνουν λάθος στην τεχνική, είναι συχνό.

Αν όμως, επαναλαμβάνω, η τεχνική είναι σωστή, η μέση ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ και τα προβλήματα μέσης στο μέλλον είναι ΛΙΓΟΤΕΡΑ από αυτούς που δε γυμνάζονται.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπτυξη. Η άσκηση (συμπεριλαμβανομένης αυτής με βάρη) αυξάνει την έκκριση αυξητικής ορμόνης με αποτέλεσμα (θεωρητικώς τουλάχιστον) ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ύψος από ότι χωρίς άσκηση. 

Φυσικά ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ : σωστή τεχνική, ΟΧΙ υπερπροπόνηση, σωστή διατροφή.

Α, χρειάζεται και κάτι ακόμα : γιατρούς που ξέρουν που τους παν τα τέσσερα (για να εκφραστώ λαϊκά) ....γιατί όταν ακούω αυτά που λένε "συνάδελφοι" σαν και αυτούς που ρώτησες, αμφιβάλλω.... Όσο εργαζόμουν ακόμα στην Ελλάδα, πελάτες μου έλεγαν ότι τα ίδια άκουγαν από διάφορους "γιατρούς". Τους έλεγα να δώσουν το τηλέφωνό μου στους "γιατρούς" αυτούς, να κάνουμε μια συζήτηση για το που βασίζουν αυτές τις "συμβουλές" και να τους πω που βασίζομαι εγώ όταν λέω ότι αυτά είναι χαζομάρες (όπως και άλλα παρόμοια, όπως : η κρεατίνη βλάπτει το συκώτι κλπ).

Περιττό να αναφέρω ότι ποτέ δε με πήρε κανένας "συνάδελφος" τηλέφωνο. 

Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό,Αθλητίατρο


ΒΛΑΒΗ ΤΥΠΟΥ BANKART

Ε: Έκανα μαγνητική για εξάρθρωση δεξιού ώμου αλλά τελικά βρέθηκε ότι έχω βλάβη τύπου bankart.. μου είπαν ότι μπορώ να κάνω βάρη και όντως κάνω απλά όχι όλες τις ασκήσεις. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πάρω κάποιο προϊόν για αρθρώσεις και χόνδρους θα με βοηθήσει καθόλου; Θα δω κάποια βελτίωση;

Α: Όχι, μόνο χειρουργικώς διορθώνεται.

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη.


ΓΚΟΥΑΡΑΝΑ

Είμαι 34 ετών και γυμνάζομαι εδώ και χρόνια. Έχω πίεση και πίνω χάπια. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πιω γκουαρανά θα έχω πρόβλημα; Ανεβάζει την πίεση;

Αν ο καφές σου ανεβάζει την πίεση, τότε μάλλον θα στην ανεβάζει και το γκουαράνα.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΓΛΟΥΚΟΣΑΜΙΝΗ

Διάβασα ότι η γλουκοσαμινη και η χονδροϊτίνη κάνουν καλό σε τραυματισμούς. Έχω χρόνιο πρόβλημα με τενοντίτιδες και στους 2 ώμους. Θα με βοηθήσει η λήψη αυτών των σκευασμάτων ;

Δεν κάνουν καλό σε τραυματισμούς "γενικώς", αλλά σε τραυματισμούς του αρθρικού χόνδρου.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.   

ΔΥΟ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Μπορώ να διαλύω την πρωτεΐνη μου σε ζεστό νερό ; 2.Τον τελευταίο καιρό μου έχουν μπει φοβίες πως στο γυμναστήριο μπορεί να πάθω εγκεφαλικό καθώς υπερδιπλασιάζονται οι πιθανότητες. Π.χ στον πάγκο για στήθος πάει όλο το αίμα στο κεφάλι και έχεις και μια μπάρα 40 κιλών π.χ να σηκώνεις. Αν σπάσει καμία αρτηρία τι γίνεται ; Ρήξη ανευρύσματος και ιστορίες;  

  1. Ναι, 2. Ποιός είπε ότι υπερδιπλασιάζονται οι  πιθανότητες; Όσο για το αίμα, αυτό πάει στους μυς που  γυμνάζονται, όχι στο κεφάλι. Αν υπάρχει ανεύρυσμα μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή και είναι βεβαίως πιο πιθανό να συμβεί όταν ανεβαίνει η πίεση.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΖΥΜΟΥ G6PD ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο φίλος μου είναι 26 ετών χρησιμοποιεί διάφορα προϊόντα για το γυμναστήριο όπως κρεατίνη, ταυρίνη, νιτρικό οξύ, πρωτεΐνη και παρά πολλά άλλα που δεν θυμάμαι. Έχει όμως έλλειψη ενζύμου g6pd, υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να χρησιμοποιεί; Αν ναι τι;

Εξαρτάται από τη "βαρύτητα" της έλλειψης. Σε γενικές γραμμές πάντως, από αυτά που αναφέρεις, καλό θα ήταν να αποφεύγει το ΝΟ.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ BODYBUILDING

Πριν ένα χρόνο περίπου πέρασα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να αθλούμαι στο bodybuilding;

Κανονικά ναι, αλλά μόνο ο καρδιολόγος που σε παρακολουθεί είναι κατ ύλην αρμόδιος να απαντήσει.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΕΚΤΟΜΗ

 Προ πενταετίας μου έγινε επινεφριδεκτομη. Ο γιατρός μου είχε πει να χάσω κιλά γιατί το συκώτι μου έχει λιπώδη διήθηση. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιους λιποδιαλύτες μαζί με την άσκηση στο γυμναστήριο; Εξετάσεις κάνω τακτικά.

Αν η επινεφριδεκτομή δεν επηρέασε τα επίπεδα των ορμονών τα οποία λες ότι ελέγχεις τακτικά, ναι μπορείς να πάρεις.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΕΧΩ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΣΤΗ ΧΟΛΗ ΜΟΥ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;

Ε: Έχω στην χολή μου ένα χοληστερινικό πολύποδα 3,5 χιλιοστών και ελάχιστα ίχνη λάσπης χωρίς παρουσία λίθων και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να παίρνω πρωτεΐνη και άλλα συμπληρώματα διατροφής. Είμαι 1,77 και 85 κιλά, γυμνάζομαι με αντιστάσεις και αλτήρες καθώς και αερόβια γυμναστική 3-4 φόρες την εβδομάδα. Σημειώστε ότι τον τελευταίο χρόνο ο πολύποδας έχει μείνει αμετάβλητος όσον αφορά το μέγεθος του.

Α: Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα συμπληρώματα αρκεί να έχουν την γνωστοποίηση του ΕΟΦ.


Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, Αθλητίατρο,


ΗΛΙΚΙΑ-ΚΑΡΔΙΑ

Σκέφτομαι να ξεκινήσω γυμναστήριο, όμως η ηλικία μου με βάζει σε σκέψη. Είμαι 36 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχω πιθανότητες για ένα καλογυμνασμένο σώμα. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω στην καρδιά πριν ξεκινήσω; Δεν έχω κάποιο πρόβλημα και ούτε ιστορικό έχουμε ως οικογένεια, απλά ρωτάω εάν πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις ώστε να ξεκινήσω δυναμικά

Αστειεύεσαι ? Εδώ ξεκινάνε άνθρωποι 60 χρονών και βάλε. Ωστόσο είτε 20 χρονών είτε 80 το ξεκίνημα πρέπει να γίνεται σιγά σιγά. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΚΟΣ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να συνεχίσω τη λήψη Νitro-Τech, Leukic, Glutamine, γιατί έχω ένα μικρό προβληματάκι στο στομάχι και κάνω χρήση Laprazole 15mg. Είμαι 18 ετών

 Δε μπορώ να φανταστώ για ποιο "μικρό" πρόβλημα στο στομάχι θα έδινε κάποιος Laprazole σε έναν 18χρονο. Το laprazole είναι θεραπεία για έλκος ή σοβαρή παλινδρόμηση τουλάχιστον σε αυτήν την ηλικία). Ακόμα και τότε πάντως το πιθανότερο είναι τα συμπληρώματα να μην δημιουργήσουν πρόβλημα (εννοείται ότι δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους υγιείς). Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΚΡΕΑΤΙΝΗ

Ε: Το όνομα μου είναι Γιάννης, είμαι 57 ετών, γυμνάζομαι 26 χρόνια στο bodybuilding πάντα ερασιτεχνικά και εξακολουθώ  αλλά όπως είναι φυσικό με μειωμένους ρυθμούς (λόγο ηλικίας). Ας πούμε ότι συντηρώ αυτή την μυϊκή μάζα που έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Ανά διαστήματα παίρνω  κρεατίνη. Τώρα παίρνω της Weider. Θα ήθελα να μου πείτε εάν γνωρίζετε, επειδή είχα μια φλεγμονή στον προστάτη και έχω παράλληλα και υπερτροφία, εάν η κρεατίνη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προστάτη και να αυξήσει τους δείχτες του PSA.

Α: Όχι, η κρεατίνη δεν έχει σχέση με τον προστάτη.


ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πότε κάνουμε χρήση κρυοθεραπείας και πότε θερμοθεραπείας σε ένα τραυματισμό;

Κρυοθεραπεία στην οξεία φάση, θερμοθεραπεία στη χρόνια.   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.    

ΛΗΨΗ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ

Θα ήθελα να ρωτήσω σύμφωνα με κάποιες έρευνες, αν ισχύει ότι μπορείς να παίρνεις 5 γραμμάρια κρεατίνη την ημέρα για δεκαετίες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Α: Ισχύει.  
Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη.


ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Λόγω του λιπιδαιμικού συνδρόμου που ταλαιπωρεί τον γιο μου, 39 ετών, κάνει συχνά αιματολογικές εξετάσεις. Στις τελευταίες ο γιατρός πρόσθεσε και την CPK-CK η οποία είναι στα 989. Οι δε τρινσαμινάσες , η οξαλική στα 49 και η πυροσταφυλική στα 60. Τι μπορεί να συμβαίνει και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις. Τίθεται μήπως και θέμα κληρονομικότητας; Παίζει αραιά και που τένις, συγκεκριμένα έπαιξε 4 μέρες πριν την εξέταση και κάνει περπάτημα ωριαίο μια με δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης πρέπει να αναφέρω την μέτρια κατανάλωση ηδύποτων και μπύρας το τελευταίο διάστημα.

Αν παίρνει στατίνες για τη λιπιδαιμία είναι αναμενόμενη η αύξηση της CPK. Οι τρανσαμινάσες είναι ΟΚ (έστω και αν τα "όρια" που δίνει ο μικροβιολόγος είναι χαμηλότερα).   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ CPK

Πριν ένα μήνα περίπου μπήκα στο νοσοκομείο με ανεβασμένο το CPK σε υπερβολικές τιμές και λίγο πολύ όλα!! Δεν παίρνω καθόλου συμπληρώματα και έκανα κανονικά την προπόνησή μου! Οι γιατροί μου είπαν να διακόψω εντελώς, δεν καταλαβαίνω γιατί, εγώ όμως πήγα ξανά μετά από μια εβδομάδα και βρέθηκα ξανά με ανεβασμένο CPK. Από τότε δεν ξανάέκανα κάτι και θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να συνδυάσω αερόβια με κάποιο είδος λιποδιαλύτη και ποιο.  

Δε λες πόσο ανεβασμένη ήταν η CPK, αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να περιμένεις να πέσει περίπου στα φυσιολογικά πριν ξαναρχίσεις προπονήσεις. Οι λιποδιαλύτες και τα συμπληρώματα δεν έχουν καμία σχέση. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά (την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΗΣ

Πριν περίπου δυόμισι μήνες είχα κάνει εξετάσεις αίματος και όλα βγήκαν φυσιολογικά. Από τότε παίρνω τη Νitro Τech και έχω κάνει και μια φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικα. Τώρα θέλω να ξεκινήσω το Ηydroxycut Ηardcore της Μuscle Tech. Θεωρείτε ότι είναι καλό να κάνω εξέταση αίματος η δεν χρειάζεται; Ο γιατρός μου μου ειπε ότι με τις τιμές που είχα τότε δεν χρειάζεται.

Όχι δεν χρειάζεται. Εδώ φάρμακα παίρνει κανείς χωρίς να κάνει εξετάσεις αίματος και θα κάνει για τα συμπληρώματα;Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.     

ΜΙΚΡΑ ΕΛΚΗ ΛΟΓΩ ΛΗΓΜΕΝΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

Τα έλκη επουλώθηκαν με τα κατάλληλα φάρμακα που πήρα. Τώρα θα ήθελα να μου πείτε αν συνεχίσω να παίρνω συμπληρώματα πχ. πρωτεΐνη, κρεατίνη (εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ), υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθούν;

Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν έλκη από συμπληρώματα (ληγμένα ή όχι).   Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.   . 

ΝΕΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Ακούγονται πολλά και διάφορα σχετικά με αυτό το θέμα, τελικά τι ισχύει; Πίνουμε νερό μαζί με το φαγητό ή πρέπει να περιμένουμε να γίνει η πέψη πρώτα;

Καλό είναι να περιμένεις να γίνει η πέψη πρώτα.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΝΙΤΡΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΑ

Μπορεί να λάβει κανείς Νιτρικά Οξέα, παρόλο που έχει χαμηλό αιματοκρίτη η στίγμα (αναιμία), η θυρεοειδή

Αν έχεις στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας καλό θα ήταν να αποφεύγεις προϊόντα ΝΟ. Επίσης δεν είναι ότι καλύτερο για όποιον έχει υπερθυρεοειδισμό. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΝΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ποιες είναι οι παρενέργειες του νιτρικού οξέως σε φυσιολογικά άτομα. Η ηλικία μου είναι 36 ετών. Εκτός από το νιτρικό της Muscletech που έχω προμηθευτεί αλλά ακόμα δεν το έχω ξεκινήσει χρησιμοποιώ την Nitrotech, αμινοξέα της Muscletech και ένα θερμογεννετικό της All Stars

Αυτά που ορισμένοι ονομάζουν "παρενέργειες" δεν είναι παρά οι δράσεις του ΝΟ (εξάψεις, αύξηση της αρτηριακής πίεσης κλπ). και είναι αποτέλεσμα της αγγειοδιαστολής - ακριβώς ο λόγος για τον οποίο λαμβάνεται: για να σε "ανεβάσει" στις προπονήσεις.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.      

ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΡΗ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

Ε: Όταν γεννήθηκα έκανα μια εγχείριση υδρονέφρωσης καθώς υπήρχε ένα πρόβλημα με τα νεφρά μου και τώρα τα νεφρά μου υπολειτουργούν καθώς από ότι μου έχει πει ο γιατρός λειτουργούν κατά 70% το ένα και κατά 30% το άλλο. Θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω ένα προϊόν πρωτεΐνης σαν συμπλήρωμα διατροφής ;

Α: Στο βαθμό που η συνολική πρωτεϊνική σου πρόσληψη δεν ξεπερνά το 20% τωνθερμίδων, αλλά και οι θερμίδες που παίρνεις κάθε μέρα είναι όσες χρειάζεσαι, μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις πρωτεϊνικό συμπλήρωμα διατροφής (υπό τηνπροϋπόθεση, πάντα,  ότι οι εξετάσεις αίματος δε δείχνουν νεφρική ανεπάρκεια).

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό,Αθλητίατρο


ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

 Είμαι 46 ετών, γυμνάζομαι πολλά χρόνια και είμαι 100 κιλά με σχετικά όχι πολύ λίπος. Έχω ουρικό οξύ, άλλες φορές 6.8, άλλες 11. Οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, οι  πολυβιταμίνες και τα Ω3 και Ω6 το επηρεάζουν ειδικά το Ω3. Γνωρίζω ότι  απαγορεύονται λιπαρά και πρωτεΐνες που μπορεί να τα περιέχουν

Το μόνο από αυτά που αναφέρεις που επηρεάζει το ουρικό οξύ είναι η γυμναστική.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Σας είχα ξαναρωτήσει και στο παρελθόν που με απασχολούσαν κάποιοι πονοκέφαλοι αλλά τώρα το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο. Η πονοκέφαλοι είναι συχνότεροι και μεγάλης έντασης. Πήγα σε νευρολόγο του τα περιέγραψα και έκανα και εγκεφαλογράφημα το οποίο και δεν έδειξε τίποτα. Κατέληξε ότι είναι απλές αλλά συχνές ημικρανίες. Ο νευρολόγος μου συνέστησε μια θεραπεία 3μηνών (και βλέπουμε) με sibelium κάθε βράδυ και migralin για όταν με πιάνει έντονη κρίση. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Το εγκεφαλογράφημα, αρκεί σαν εξέταση; Αν υπήρχε κάτι σοβαρό θα το έδειχνε; (γιατί το μυαλό πάει στο χειρότερο, καταλαβαίνετε) Αν έχετε γνώμη για τη θεραπεία που προτείνει και αν υπάρχει θέμα α) με τη προπόνηση με βάρη που κάνω εδώ και χρόνια (χωρίς ποτέ χρήση στεροειδών) β) τα συμπληρώματα φυσ. διατροφής και ποια;

Ναι γι αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετό. Αν είναι τόσο ενοχλητικές οι ημικρανίες πρέπει να πάρεις τα φάρμακα που σου έδωσε ο Νευρολόγος. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΣΥΝΕΧΗΣ ΖΑΛΗ, ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Ύστερα από χρήση αναβολικών ουσιών για περίοδο 5 χρόνων τα δύο τελευταία χρόνια έχω έντονο πονοκέφαλο συνεχή ζάλη αστάθεια και έντονο αναπνευστικό πρόβλημα. Οι παρακάτω εξετάσεις: μαγνητικές, εγκεφαλογραφήματα αγγειογραφίες για το κεφάλι, 5 υπερήχους, καρδιογραφήματα, στεφανιογράφημα για την καρδιά, μικροβιολογικές, παθολογικές και ενδοκρινολογικές εξετάσεις, υπέρηχος καρωτίδων, εξέταση λαβύρινθος, έδειξαν όλα καθαρά

Από τη στιγμή που έχεις σταματήσει τα αναβολικά και οι εξετάσεις έδειξαν ότι δε σου προκάλεσαν κάποια βλάβη, δεν υπάρχει λόγος να τα συσχετίζεις. Τα συμπτώματά σου είναι θέμα νευρολόγου. Μην ξαναπάρεις αναβολικάΗ απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ

Το τελευταίο του μήνα έχω έναν πόνο στον αριστερό αγκώνα, συγκεκριμένα στο μικρό κόκκαλο αριστερά του αγκώνα που συνδέεται ο βραχίονας. Ο πόνος εμφανίζεται όταν κάνω ασκήσεις για πλάτη, τροχαλία  με κλειστή λαβή και κωπηλατική. Πως αντιμετωπίζεται; Θα με επηρεάσει στο μέλλον και στις άλλες ασκήσεις που κάνω για την πλάτη και στις άλλες μυϊκές ομάδες;

Σαφώς και το πρόβλημα (πιθανώς κάποια τενοντίτιδα) δεν πρόκειται να περάσει από μόνο του. Πρέπει να σε δει ορθοπεδικός. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΟΡΧΗ

Προπονούμαι εντατικά με αερόβια άσκηση, 90λεπτα καθημερινά ποδήλατο 5-6 φορές την εβδομάδα! Ξαφνικά μια μέρα μετά από το ποδήλατο άρχισα να νιώθω πόνο στον αριστερό όρχη, πόνο όμως μυϊκό, δηλαδή, όταν ψηλαφίζεις το σημείο, τότε νιώθω πόνο (δεν έχω πόνο ούτε στην κοιλιά ούτε κάπου άλλου εκτός από το σημείο εκείνο), όταν είμαι σε κατάσταση ακινησίας δεν νιώθω τίποτα, έχω διαπιστωμένα κυρσοκυλη 2-3ου βαθμού αριστερά, αλλά στα σπερματοδιαγράμματα είναι πάντα οκ !!! Υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται ο πόνος στην υπερβολική ποδηλασία; Έχω τον πόνο αυτό περίπου 2-3μερες, Αισθάνομαι ότι υποχωρεί, κάπου κάπου σε σχέση με την πρώτη μέρα

Θα πρέπει να πω ότι ο όρχις δεν είναι μυς. Κατά τα άλλα σαφώς και μπορεί να σχετίζεται με την ποδηλασία. Ωστόσο κλινική εξέταση εξ αποστάσεως δεν υπάρχει. Πρέπει να σε δει γιατρός.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά (την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΤΙΝΗ;

Θα ήθελα να μάθω για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να παίρνουμε κρεατίνη. Είχα χρησιμοποιήσει μονοϋδρική κρεατίνη για διάστημα τριών μηνών  Με τον εξής κύκλο: 5 ημέρες ¨φόρτωμα¨ και 15 ημέρες συντήρηση, παύση μιας εβδομάδας και πάλι τον ίδιο κύκλο. Την κρεατίνη την έχω σταματήσει εδώ και ένα μήνα τώρα. Μπορώ να πάρω μια φόρμουλα αύξησης όγκου η οποία περιέχει 5 gr κρεατίνη σε κάθε δόση και αν ναι σε πόσο καιρό.

5 γραμμάρια την ημέρα, όπως έχει κατ`επανάληψη γραφτεί, μπορείς να παίρνεις για δεκαετίες από τη στιγμή που είσαι υγιής. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗΣ

Ε: Για πρόβλημα σπονδυλολίσθησης , όχι μεγάλου βαθμού αλλά με όλα αυτά τα προβλήματα που προκαλεί, υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει ουσιαστικά;

Α: Πρόγραμμα διατροφής δεν υπάρχει/δεν έχει σχέση. Πρόγραμμα γυμναστικής, ειδικώς για σπονδυλολίσθηση, δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν ασκήσεις που ισχυροποιούν τους ραχιαίους και έτσι βοηθούν. Φυσικά πρέπει να γίνονται με σωστή τεχνική. Επίσης βοηθούν οι κοιλιακοί και συγκεκριμένα τα ροκανίσματα.

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπεδικό -Χειρουργό, Αθλητίατρο

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΥΕΠΡΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ;

Είμαι 21 ετών. Διάβαζα ένα άρθρο για την κρεατίνη και ο λόγος σας με έκανε να βρω επιτέλους το άτομο που θα μου απαντήσει και θα μου λύσει το πρόβλημα που έχω τις τελευταίες μέρες. Να σας πω ότι είμαι καταρχάς 1.90, 85 κιλά και κάνω bodybuilding 4 χρόνια! Έχω 2 μήνες που παίρνω μια καθαρή πρωτεΐνη τις On την Gold Whey 100% και 20 περίπου μέρες που παίρνω μια καθαρή κρεατίνη μονουδρικη τις On πάλι. Περίπου 5g την μέρα οι δόσεις μου. Πήγα και έκανα γενικές εξετάσεις ούρων και αίματος και μου βρήκαν την  τρανσαμινάση SGOT 191 που η ΦΤ ήταν 0-34 και την SGPT 131 με ΦΤ 0-55 και επίσης την γλουταμυλοτρανσφεράση 10 με μικρότερη τιμή 12!  Έχω ρωτήσει πολλούς γιατρούς και πολλούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των συμπληρωμάτων αλλά κανένας δεν μου έχει απάντηση με σιγουριά για το τι φταίει και τι πρέπει να κάνω! Ένας γιατρός μου είπε ότι αν δεν τα σταματήσω θα καταστρέψω το νεφρό μου. Αν μπορείτε πείτε μου τι πρέπει να κάνω και κυρίως τι ακριβώς φταίει και αν όντως είναι πολύ υψηλές οι τιμές αυτές!

Καμία σχέση με την κρεατίνη, όπως έχει επανειλημμένως λεχθεί.Όσο για το "γιατρό" που σου είπε για το νεφρό, ενημέρωσέ τον ότι αυτές οι εξετάσεις αφορούν το συκώτι (και λίγο τους μυς, γι\' αυτό και είναι μάλλον ανεβασμένες οι τιμές).  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά (την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 1

Είμαι 26 ετών και μόλις μου διαγνώστηκε διαβήτης τύπου 1. Θα ήθελα να ρωτήσω για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη εάν είναι κατάλληλα για διαβητικούς τύπου 1 και με τι κριτήρια θα μπορούσα να επιλέξω συμπληρώματα για γράμμωση.

Όλα σχεδόν τα συμπληρώματα πρωτεϊνών για γράμμωση είναι κατάλληλα για διαβητικούς (Ι ή ΙΙ). Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην έχουν τίποτα διεγερτικές ουσίες (όπως καφεΐνη) σε μεγάλη ποσότητα, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει υπογλυκαιμία στις συνηθισμένες δόσεις ινσουλίνης.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.   

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ – ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ

Είμαι 38 χρονών και από τον Ιανουάριο του ʽ11 έχω ξεκινήσει γυμναστική. Το κακό είναι ότι οι τιμές της χοληστερίνης παραμένουν υψηλές (250).Ειχα πάρει τον Ιούνιο πρωτεΐνη και σκεφτόμουν να ξαναπάρω μέχρι που πήρα τα αποτελέσματα. Επίσης μου βρέθηκε θετικό το λεύκωμα στα ούρα (+).Οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τους παραπάνω δείκτες;

Αρκετά σκευάσματα πρωτεϊνών έχουν χοληστερίνη (μπορείς να το δεις στην ετικέτα) αλλά όχι τόση που να δικαιολογούνται τέτοιες τιμές. Επίσης οι πρωτεΐνες δεν επηρεάζουν το λεύκωμα στα ούρα, εκτός αν υπάρχει ήδη πρόβλημα. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΡΑΒΔΙΟΜΥΟΛΥΣΗ

Πρόσφατα μετά από μια μέρα στα επείγοντα και με έντονους μυϊκούς πόνους διεγνώσθη ραβδιομυόλυση μετά από σειρά αιματολογικών εξετάσεων που έδειξαν ηπατικούς δείκτες τριψήφιου αριθμού, αυξημένη ουρία cpk ldh ck ckmb κάλιο επίσης όλα αυξημένα!!! Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ραβδιομυόλυση ως αιτία δικαιολογεί όλες τις παραπάνω αναφορές και αν μετά από δεκαήμερη προπονητική αποχή για ξεκούραση μπορώ να επανέλθω κανονικά στο πρόγραμμά μου. Να αναφέρω ότι κάνω χρήση συμπληρωμάτων και αναβολικών ουσιών

  Ναι η ραβδομυόλυση δικαιολογεί όλα τα παραπάνω. Μπορείς να επανέλθεις όταν οι τιμές επανέλθουν στα φυσιολογικά. Τα αναβολικά κανονικά θα έπρεπε να σε προστατέψουν από μια τέτοια κατάσταση. Προφανώς δεν δρουν για κάποιο λόγο, άρα έχεις όλες τις αρνητικές δράσεις τους αλλά όχι τις θετικές.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΡΗΞΗ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ

Γυμνάζομαι με βάρη 18 χρόνια είμαι 32 ετών, 1.90, 95 kgr. Έχω χρόνιο πρόβλημα με τον τένοντα του υπερακανθίου. Εδώ και 6 μήνες μου διαγνώστηκε μέσω υπέρηχου μερική ρήξη του τένοντα. Δυστυχώς με κάποιες φυσικοθεραπείες ένιωσα καλύτερα και συνέχισα τα βάρη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μετακινηθεί και ο τραπεζοειδής μου χωρίς την επούλωση του τένοντα. Αυτή τη στιγμή έχω αρκετό πόνο στην άρθρωση του ώμου μου, βέβαια όχι τόσο όσο πριν 2 μήνες. Με χειρομαλάξεις, extra φυσικοθεραπείες και ασκήσεις από ορθοπεδικό έχει διορθωθεί η θέση του τραπεζοειδή αλλά εξακολουθεί ο πόνος του ώμου και του στροφικού πετάλου. Θα με βοηθήσει η χρήση Deca Durabolin η κάποιων ενζύμων κατά τη γνώμη σου;  Δεν θέλω κορτιζόνη η χειρουργείο και φυσικά μου λείπουν οι προπονήσεις μου.

Όχι ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο στεροειδές βοηθά στην ανάπλαση των τενόντων. Ούτε φυσικά η κορτιζόνη που είναι μόνο για τη φλεγμονή. Αν δεν θέλεις εγχείρηση το μόνο που μένει είναι συνεχιζόμενη φυσικοθεραπεία. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία

ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Είμαι 58 ετών και σε πρόσφατη ακτινογραφία Σ.Σ υπάρχει στένωση των σπονδύλων και bamboo spine. Πιστεύω ότι με θεραπευτική γυμναστική και με βοήθεια κάποιων οργάνων γυμναστικής για την συγκεκριμένη πάθηση η κατάσταση μου μπορεί να μείνει στάσιμη και να μην χειροτερεύσει. Επειδή δεν γνωρίζω τι ασκήσεις να κάνω και πιο όργανο πρέπει να χρησιμοποιήσω για να μην κάνω κάποιο τραυματισμό σας ζητώ την επιστημονική σας βοήθεια.

Α: .Στη Θωρακική μοίρα της Σ.Σ. που ούτως ή άλλως υποστηρίζεται από τα πλευρά, αυτά τα ευρήματα έχουν μικρή σημασία (εκτός φυσικά αν υποκρύπτουν κάτι άλλο, όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, πράγμα που διαγιγνώσκεται από ρευματολόγο). Μπορείτε να κάνετε όλες τις ασκήσεις απ' τη στιγμή που χρησιμοποιείτε σωστή τεχνική.

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό,Αθλητίατρο

ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΖΥΜΟΥ G6PD

Είμαι 25 ετών και θέλω να χρησιμοποιήσω στεροειδή! Παρόλα αυτά έχω έλλειψη ενζύμου G6PD.Τι πρόβλημα μπορεί να έχω σε σχέση με έναν που δεν έχει αυτή την έλλειψη;

Μεγαλύτερες πιθανότητες αιμόλυσης. Φυσικά εξαρτάται και από το είδος και την ποσότητα του φαρμάκου. Είμαι αντίθετος με τα στεροειδή και δεν στα προτείνω σε καμιά περίπτωση.Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish " 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ – ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Είμαι 17 ετών και έχω υπερθυρεοειδισμό! Είμαι 57 κιλά κ έχω ύψος 1,76. Για το λόγο αυτό εκτός από γυμναστήριο αποφάσισα να πάρω και συμπληρώματα πρωτεϊνών, αύξησης όγκου-βάρους καθώς και συμπληρώματα υδατανθράκων. Ο θυρεοειδής μου είναι ελάχιστα αυξημένος από τα όρια του κανονικού πράγμα που συνιστά την λήψη ειδικών φαρμάκων μη απαραίτητη! Η απάντηση ιατρών στην ερώτηση μου για την αγορά και λήψη πρωτεϊνών ήταν πως οι πρωτεΐνες είναι άχρηστες απ\\\'την άποψη πως δεν θα λειτουργούν όπως θα πρέπει στο σώμα μου και πως θα είναι πεταμένα λεφτά! Θα ήθελα και την δική σας άποψη πάνω σε αυτό το θέμα!

Οι πρωτεΐνες με σωστή χρήση θα σε βοηθήσουν να πάρεις βάρος χωρίς να σου δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο θυρεοειδή.    Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Παίρνω εδώ και 3 μήνες το προϊόν Volu-tech της All Stars και έχω παρατηρήσει ότι η δυσκοιλιότητα που είχα ( σε μικρό βαθμό ) έχει αρχίσει να μεγαλώνει και εμφάνισα και αιμορροΐδες τις οποίες δεν είχα για πολύ καιρό. Θα ήθελα να μου πείτε άμα ευθύνεται κατά κάποιο ποσοστό το προϊόν ή και το ζόρισμα με τα βάρη να προκάλεσαν αυτό το πρόβλημα και τι μου προτείνεται να κάνω.

Συνήθως προκαλείται το αντίστροφο, δηλαδή ελαφριά διάρροια μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός το οποιοδήποτε προϊόν. Προσπάθησε να αυξήσεις τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου και μείωσε το κρέας που καταναλώνεις, τρώγοντας περισσότερα όσπρια, λαχανικά και ψάρι. Η αεροβική (διάδρομος, ελλειπτικό, ποδήλατο) θα σε βοηθήσει σημαντικά. Η γυμναστική με βάρη μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκείται. Μια πρώτη λύση είναι να πλένεις το σημείο με κρύο νερό μετά από κάθε χρήση τουαλέτας και να μην "πιέζεις" τον εαυτό σου όταν ενεργείσαι. Αν το πρόβλημα εντείνεται πρέπει να σε δει γιατρός. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία"Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά (την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish " 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Θα ήθελα να σας πω ότι κάνω μία ώρα διάδρομο, κοιλιακούς και ελέυθερα βάρη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν κάνει τις ημέρες προπόνησης να παίρνω τα προϊόντα της MuscleTech, Intravol, NitroTech και Αmino Prototype 216 και εάν αυτός ο συνδυασμός μου φέρει παρενέργειες

Σαφώς και κάνει να τα παίρνεις τις μέρες τις προπόνησης και δεν υπάρχει "συνδυασμός" που να φέρνει παρενέργειες. Τα συμπληρώματα δεν είναι φάρμακα.     Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Έχει σχέση η παραγωγή τεστοστερόνης με το μέγεθος των όρχεων; Δηλαδή, κάποιος που έχει μεγαλύτερους όρχεις παράγει περισσότερη τεστοστερόνη;

Όχι δεν έχει σχέση εκτός αν οι όρχεις είναι μικροί από κάποια παθολογική αιτία.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.   

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

Είμαι 17,5 ετών και γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα. Καταναλώνω 100gr  πρωτεΐνη την ημέρα και είμαι 55 κιλά. Έχω ακούσει ότι  μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης κάθε μέρα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις. Μπορείτε να μου λύσετε αυτή την απορία;  

100 γραμ. συνολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης την ημέρα δεν είναι υπερκατανάλωση ακόμα και για κάποιον με τα κιλά σου. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΥΣΠΑΣΙΑ

Ε:Χαίρετε. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση! Θέλω να πάρω ένα νιτρικό όμως επειδή στην μέση μου έχω φλεβική δυσπλασία δεν γνωρίζω αν θα μου Δημιουργήσει πρόβλημα και πρηστεί το κομμάτι εκείνο.Θα μπορούσατε να μου απαντήσετε εάν γνωρίζετε και αν όχι τι μπορώ να κάνω;


A:Το "νιτρικό" προκαλεί αγγειοδιαστολή, οπότε, πιθανώς, όσο διαρκεί η δράση του, η συγκεκριμένη περιοχή να φαίνεται "πρησμένη".

Θεωρώ απίθανο το "πρήξιμο" να παραμείνει, αλλά αν το θεωρείς πολύ ενοχλητικό ίσως θα έπρεπε να το αποφύγεις. Σίγουρα το όποιο πρόβλημα θα είναι μόνο αισθητικό, ωστόσο.

Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρίστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό - Χειρουργό - Αθλητίατρο,Τραυματιολόγο, εξειδικευμένο στις παθήσεις του χεριού. Πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Υγειονομικών στο Τζούντο (World Medical and Health Games, 2008-2009).

Ο γιατρός εργάζεται στην Αγγλία.

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

Ε: Θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση για κατι που με ταλεπωρει εδω και 2 μηνες.Οταν ειχα τελειωσει την προπονηση μου με βαρη μετα απο καμια ωρα ενιωσα εντονο οξυ πονο αριστερα στην ομωπλατη μεχρι το λαιμο και εκανα ενα καρουμπαλο που ειναι μεχρη σημερα ορατο.Επισκεφτηκα ορθοπεδικο και μου ειπε δεν εχω να ανησυχω για κατι ειναι φλεγμονη και δημιουργηθεικε απο εντονη ασκηση.Μου εγραψε αντιφλεγμονοδη σταματησα τις προπονησεις και ο πονοσ εφυγε μετα απο λιγες μερες.Επισης ειχα σταματησει τις προπονησεις περιπου για 2 μηνες για πληρης ξεκουραση.Αλλα το καρουμπαλο (πρηξιμο) στην ομωπλατη δεν εχει υποχωρηση εντελως..Παρολο που εκανα περιπου 2 μηνες αποχη απο τις προπονησεις οποτε ξανα γυμναστω συγκεκριμενα αμα κανω στηθος λογω που ακουμπαω στον παγκο πριζεται πιο πολυ και με ενοχλει την ωρα της προπονησης.Ηθελα να σας ρωτησω ειναι φυσιολογικο απο μια φλεγμονη το καρουμπαλο(πρηξιμο)στην ωμοπλατη να υπαρχει εδω και 2 μηνες και να πρηζεται οταν προπονηθω??Αν υπαρχει κατι που θα μπορουσα να κανω γιατι δεν ειναι μονο θεμα αισθητικης που πρηζεται αλλα μερικες φορες μου κανει και ενοχλησεις..Σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας.Να'στε παντα καλα

A:Αν και είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς διάγνωση από μια περιγραφή εξ αποστάσεως, φαίνεται ότι έχεις στη συγκεκριμένη περιοχή ένα μυικό σπασμό, λόγω θλάσης ίσως.

Ναι, είναι πολύ φυσικό, ειδικώς στη συγκεκριμένη περιοχή, που καταπονείται σχεδόν με κάθε άσκηση/έντονη δραστηριότητα πλάτης, στήθους, χεριών, ώμων, να μην έχει υποχωρήσει μετά δύο μήνες.
Μασάζ, συχνό, θα μπορούσε να βοηθήσει.
Ειδικώς δε, πριν και μετά την προπόνηση.
Μέχρι να υποχωρήσει τελείως (που μπορεί να πάρει μήνες) πρέπει να βρεις τρόπο να γυμνάζεσαι "γύρω" από την ευαίσθητη περιοχή με ασκήσεις που δεν σε ενοχλούν και τόσο.
Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρίστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό - Χειρουργό - Αθλητίατρο,Τραυματιολόγο, εξειδικευμένο στις παθήσεις του χεριού. Πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Υγειονομικών στο Τζούντο (World Medical and Health Games, 2008-2009).

Ο γιατρός εργάζεται στην Αγγλία.

ΦΥΣΗΜΑ

Έχω φύσημα. Μπορώ να παίρνω κρεατίνη η και πρωτεΐνη;

Από μόνο του το φύσημα δεν αποτελεί αντένδειξη.  Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Είμαι 36 χρ. και θα ήθελα τις συμβουλές σας!! Γυμναζόμουν πριν χρόνια και μετά από τραυματισμό στο πόδι έμεινα εκτός για 3-4 χρόνια. Από τον Ιανουάριο που ξεκίνησα ξανά διατροφή, πρόγραμμα με βάρη και αεροβική έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ξεκίνησα τον Ιανουάριο 134 κιλά και αυτή την στιγμή είμαι 84 κιλά με τα παρακάτω στοιχεία λιπομετρησης: βάρος σώματος 84 κιλά υψος.................1.72 cm λιπώδης μάζα 15.7 %, μυϊκή μαζα..........61.9 %. Θα ήθελα να σας πω ότι παίρνω τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής εδώ και 1 μήνα. Κάθε πρωί πολυβιταμινη πριν την προπόνηση, 5 γρ. κρεατίνη, 1/2 γρ. καρνιτίνη, μετά την προπόνηση, 5 γρ κρεατίνη και 50γρ πρωτεΐνη. Όλα πάνε καλά με το σώμα μου εκτός από 2 σημεία που έχει χαλαρώσει το δέρμα . το ένα σημείο είναι στους κάτω κοιλιακούς, και το δεύτερο στο κάτω μέρος του στήθους που φαίνεται όταν σφίξω το στήθος. Το πρώτο ερώτημα είναι για τα συμπληρώματα, αν θα έχω κάποιο πρόβλημα με το να τα παίρνω και για πόσο μπορώ να το κάνω αυτό; Το δεύτερο ερώτημα είναι αν τα σημεία που έχω χαλάρωση θα επανέλθει η πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι χειρουργική επέμβαση. Τέλος το τρίτο ερώτημα είναι αν έχετε κάποια λύση εσείς για την χαλάρωση μου.

Το πιο πιθανό είναι ότι το πρόβλημα χαλάρωσης θα βελτιωθεί με τον καιρό. Το αν αυτή η βελτίωση είναι αρκετή για σένα ή χρειάζεσαι επέμβαση είναι θέμα που πρέπει να συζητήσεις με κάποιον πλαστικό χειρουργό. Όσον αφορά την ασφάλεια των συμπληρωμάτων το θέμα έχει εξαντληθεί προ πολλού Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΜΗΝΙΣΚΟ

Ε: Πριν από καιρόείχα κάνει δύο χειρουργεία στον μηνίσκο αρκετά σοβαρό τοπρώτο, βγήκα μετά από τρεισήμισι ώρες περίπου. Έκανα συρραφή,μετά από κάνα 3μηνο με πατερίτσες μπήκα πάλι γιατίέσπασε ένα μικρό κομμάτι (ευτυχώς) και το πόδι φυσικάατρόφησε. Έκτοτε έριξα πολύ ιδρώτα και χρόνο σεφυσιοθεραπείες . Το πρόβλημά μου είναι ότι όσο και να τογυμνάζω πλέον έχει μια διαφορά σε σχέση με το άλλο πόδι(τετρακέφαλος γάμπα δικέφαλος). Η ερώτησή μου είναι τιμπορώ να κάνω πλέον για να το φέρω στα ίδια επίπεδα με τοάλλο η αν ότι και να κάνω πλέον 8α μείνει έτσι. Έχωκαιρό που προσπαθώ.

Α: Αν δεν υπάρχει νευρολογική βλάβη δεν υπάρχει λόγος να μην επανέλθει ο μηρός στα ίδια επίπεδα με τον άλλο.Απλώς πρέπει (επαναλαμβάνω : αν δεν υπάρχει νευρική βλάβη) να συνεχίσεις να προσπαθείς, γυμναζόμενος με βάρη.

Η απάντηση δόθηκε από τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη


ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Παίρνω χάπια για την χοληστερίνη (card-ok), μπορώ να πάρω κάποιο συμπλήρωμα πριν την προπόνηση, που έχει καφεΐνη, κρεατίνη, και αύξησης νιτρικού οξειδίου όπως το Six Star Ignition η το Mutant Mayhem;

Ο βασικός λόγος που δίνονται χάπια για τη χοληστερίνη είναι η προφύλαξη των αγγείων. Το ΝΟ, η καφεΐνη κλπ φορτίζουν αρκετά τα αγγεία, τα οποία κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα. Αν η ερώτηση είναι "υπάρχει αλληλεπίδρασημεταξύ της θεραπείας για χοληστερίνη και των συμπληρωμάτων" η απάντηση είναι "όχι". Αν η ερώτηση είναι μπορεί κάποιος με ιστορικό υπερχοληστεριναιμίας να πάρει αυτά τασυμπληρώματα" η απάντηση είναι "καλύτερα όχι".Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία.  

ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Είμαι 27 ετών και γυμνάζομαι από τα 18 μου. Δυστυχώς φέτος για πρώτη φορά μου χτύπησε την πόρτα η αρθρίτιδα και προς το παρόν την ελέγχω με θεραπεία μεθοτρεξάτης (+ Filicine). Έχω δύο ερωτήματα: 1) Αν θα πρέπει να μειωθεί η ένταση της προπόνησής μου και 2) ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να αποφύγω γιατί έμαθα πως είναι αρκετά τοξικό για το συκώτι (τώρα παίρνω μόνο μια απλή πρωτεΐνη ορού γάλακτος).  

Κανένα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ δεν είναι τοξικό για το συκώτι. Δεν ξέρω ποιά είναι η ένταση της προπόνησής σου για να σου πω αν πρέπει να μειωθεί. Φαντάζομαι ότι εννοείς κάποια ρευματοπάθεια. Η γυμναστική είναι απαραίτητη. Ο πρωταθλητισμός όχι. Η απάντηση δόθηκε απο τον Δρ.Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό-Χειρουργό, ATLS provider( Yale Medical School), Μέλος American College of Sports Medicine,Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης Συνεργάτης Ελληνικής έκδοσης MUSCLEMAG,  Μετεκπαιδευθείς στις παθήσεις του ποδιού (Podiatric Medicine) στην Atlanta, USA.O ιατρός εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Morriston στο Swansea,στην Αγγλία "Ο Δρ.Τσατσαρώνης απαντά σε ερωτήσεις  που στέλνονται στα Ελληνικά(την αρχαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο) ή στα Αγγλικά και όχι σε greeklish "